Požadavky na zimní pneumatiky ve ŠVÉDSKU od r. 2013

V období od 1. prosince do 31. března platí při zimních podmínkách na vozovkách následující požadavky a to jak pro lehká tak i pro těžká vozidla a to pro všechny účastníky silničního provozu.

Za zimní podmínky se považuje sníh, led, rozbředlý sníh či námraza na jakékoliv části vozovky....

Zimní pneumatiky jsou specificky vyráběny pro jízdu v zimních podmínkách a jsou označeny symbolem M+S (M.S., M-S, M&S či Mud and Snow). Zimní pneumatiky mohou být s hroty nebo bez hrotů. Pneumatiky s hroty mohu být používány pouze v období od 1. října do 15. dubna.

Osobní a lehká vozidla

Pro osobní vozidla kategorie I, osobní vozidla kategorie II (karavany), lehká nákladní vozidla a malé autobusy s celkovou maximální váhou do 3,5 tuny a pro přívěsná vozidla tažená těmito vozidly musí zimní pneumatiky v zimních podmínkách mít minimální hloubku dezénu alespoň 3,0 mm. Pokud má tažné vozidlo pneumatiky s hroty, pak je musí mít taktéž přívěsné vozidlo.

Těžká vozidla

Těžká nákladní vozidla, autobusy a osobní vozidla kategorie II (karavany) s celkovou hmotností přesahující 3,5 tuny musejí mít v zimním období (1.12.-31.3.) při zimních podmínkách na všech kolech na hnaných nápravách zimní pneumatiky nebo odpovídající příslušenství. Pokud má vozidlo poháněnu i řídící nápravu, pak se tento požadavek vztahuje i pro tyto pneumatiky. Za odpovídající příslušenství jsou považovány sněhové řetězy, ochrana proti prokluzu a některé pneumatiky s pevnými bloky, pokud jsou tyto pneumatiky označeny symbolem M+S nebo alpským symbolem 3PMSF (sněhová vločka uvnitř hory se třemi vrcholky). Minimální hloubka dezénu na všech pneumatikách všech náprav musí být v zimním období při zimních podmínkách alespoň 5,0 mm. Tento požadavek na min. hloubku dezénu se nevztahuje pro přípojná vozidla.

Výjimky z těchto požadavků

Vozidlo nemusí splňovat výše uvedené požadavky, pokud nedojde k ohrožení bezpečnosti silničního provozu a:

- Při zkušební jízdě, nebo pokud je vozidlo taženo na servis nebo při podobných účelech

- Pokud jede z nebo do nejbližší stanice technické kontroly nejoptimálnější trasou

- Při jízdě s prodejní registrační značkou (zelená značka) nejkratší a nejoptimálnější trasou z přístavu, železniční stanice, výrobce vozidla, servisu či jiných obdobných míst do podobných míst nebo garáží. S prodejní registrační značkou je možné jet s vozidlem pro předvedení vozidla pro prodejní účely.

- Pokud jsou pneumatiky určeny pro montáž na ráfek o průměru 10 a méně palců.

Pro detailní přehled, které dezény výrobců pneumatik splňují výše uvedené požadavky a lze je tedy bez obav používat ve Švédsku, vydalo STRO (The Scandinavian Tire & Rim Organization) seznam těchto pneumatik, který je volně přístupný a ke stažení. Poslední aktualizace tohoto seznamu proběhla 10.7.2015.

Přímo jmenované dezény záběrových pneumatik Hankook pro nákladní vozidla v tomto seznamu:

DH31, DL10, DL10+, DM03, DM04, DM09, DW02, DW06, DW07…

Požadavky na zimní pneumatiky v NORSKU od 1.1.2015

V období od 15. listopadu do 31. března musejí mít povinně všechna motorová i přípojná vozidla s celkovou hmotností přesahující 3,5 tuny pneumatiky vhodné do zimních podmínek na všech nápravách (řídící, hnané, zvedací i vlečené).

Zimní pneumatiky mohou být s hroty nebo bez hrotů a musejí být označeny jedním ze symbolů M+S, MS, M&S, M-S, Mud and Snow nebo 3PMSF a musejí být speciálně zkonstruované pro jízdu v zimních podmínkách a taktéž se musejí nacházet v seznamu zimních pneumatik vydaném STRO (The Scandinavian Tyre and Rim Organization).

Tento seznam akceptovaných pneumatik pro jízdu v zimních podmínkách je volně přístupný a ke stažení na webových stránkách STRO a jeho poslední aktualizace proběhla 14.7.2015.

Přímo jmenované dezény pneumatik Hankook pro nákladní vozidla v tomto seznamu:

AH31, AM02, AM15, AU03, AW01, AW02, DH05, DH31, DL10, DL10+, DM03, DM04, DM09, DW02, DW03, DW06, DW07, TH10, TH22, TL10

Minimální zůstatková hloubka dezénu je 5,0 mm. Podle oblastí se liší pouze období, kdy je nutné tento požadavek splnit. Pro oblasti Nordland, Troms a Finnmark je to období od 15. října do 30. dubna. Pro zbytek Norska je to období od 1. listopadu do prvního pondělí následujícího po Velikonočním pondělí. Mimo uvedená období je minimální hloubka dezénu stanovena na 1,6 mm.

Důležité: Mimo uvedené období musejí mít vozidla „obuta“ zimní pneumatiky výše specifikované nebo sněhové řetězy či jiné odpovídající příslušenství, pokud je to potřebné k zajištění dostatečné přilnavosti s vozovkou s ohledem na její stav.

Pokuta za jízdu s pneumatikami s nižší hloubkou dezénu, než je dovolené minimum, je 750 NOK za každou takto zjištěnou pneumatiku. Stejná pokuta bude udělena i za jízdu na jiných než na specifikovaných zimních pneumatikách. V případě závažného porušení může být omezena či zakázána jízda vozidla a může být zahájeno i trestní stíhání.